Siirry sisältöön
Mies laskee pulkalla mäkeä.

Kiparin ulkoilualue

Tervetuloa Kiparille! Kesäaikaan voit nauttia alueesta patikoimalla Kiparin kierroksella, tutkimalla luontoa, ihailemalla näköaloja Kiparinvuoren näkötornista tai nauttimalla metsän antimista.

Talvella rinteitä voi samoilla lumikengillä. Mäenlaskua pulkalla tai lumilaudalla voi harjoittaa erillisellä mäenlaskureitillä. Kevättalvella Keyritty-järven jäät kutsuvat hiihtämään ja pilkkimään. Jäätä myöten kulkee myös moottorikelkkareitti.

Kohtele luontoa kauniisti

Kun liikut Kiparin rinteillä, olet osittain luonnonsuojelualueella. Rauhoittamisen tarkoituksena on metsäluonnon suojeleminen.

Muistathan:

  • olla vahingoittamatta puustoa tai muita kasveja
  • olla hätyyttämättä metsän eläimiä
  • tehdä tulet vain sallitulla paikalla sallittuun aikaan
  • olla leiriytymättä suojelualueelle
  • olla liikkumatta alueella moottoriajoneuvolla
  • laittaa roskat roska-astiaan tai ottaa mukaan
  • että marjojen ja hyötysienien kerääminen on sallittu

Kiparin ulkoilualueen reitit

Reittikartta >>

 Alueella on käynnissä kehittämishanke, jonka toteuttaminen jatkuu kesällä 2022. Huomioi, että kartassa näkyvä alamäkipyöräilyreitti sekä osa Hiekkahäikän uimarannalle vievästä reitistä valmistuu kesällä 2022!

Kiparin portaat

Kiparintien varressa olevalta parkkipaikalta (Kiparintie 738) lähtee Kiparin kierros, joka on noin 2,2 km pitkä rengasreitti. Reitin alkuosa on luonnonsuojelualueella kulkevaa hyväpohjaista, mutta suhteellisen jyrkkää ylämäkeä. Loppumatkan huipulle pääsee portaita tai ne kiertävää uraa pitkin. Kiparin kierros jatkuu harjun päällä pienempää polkua pitkin kohti Paljakkaa. Reitin viimeinen osa on polkua pitkin kuljettavaa alamäkeä aina lähtöpaikalle saakka. Matkalla on muutamia pitkospuita ja yksi silta. Reitin varrella on penkkejä levähtämistä varten. Reitillä liikkuminen tapahtuu aina omalla vastuulla.

Makkarat

Ulkona tulee aina nälkä. Retkieväitä voi nautiskella ulkona kallioilla tai Kiparinvuoren huipulla sijaitsevassa kodassa, jossa on tulentekomahdollisuus.

Huipulla tuulee usein. Monesti voi olla mukava viivähtää leppoisa hetki suojassa.

Kahvi

Onko parempaa, kuin nokipannukahvin tuoksu? Myös kahvinkeitto onnistuu, kun varaat välineet mukaasi.

Vaaran päältä löytyvät myös puuliiteri polttopuineen ja huussi.

Näköalatorni

Kiparin laelta aukeavat näköalat ovat huikaisevat! Moni on lausahtanut ne ensi kerran nähdessään, että näkymä tuo mieleen Kolin maisemat. Edessä siintää Keyritty -järvi saarineen ja tarkkasilmäinen voi havaita kauempaa Rautavaaran kirkonkylän.

Kahdet portaat vievät hirsirakenteisen näköalatornin tasanteelle. Sulje silmäsi, kuuntele tuulen suhinaa ja hengitä syvään raikasta ilmaa.

Retkeilyä

Kävelyreitti kulkee osittain 1980-luvun loppupuolella rakennetun luonnonkelkkaradan pohjaa myöten.

Kiparin kelkkahistorian tähtihetki oli vuonna 1998, kun siellä järjestettiin ohjaskelkkailun maailmanmestaruuskilpailut. Kelkkaradan rakenteet on purettu pois vuonna 2013, mutta radan muotoja hyödynnetään ulkoilualueen reiteissä.

Kiparin ulkoilualueen reittien ylläpidosta vastaa Rautavaaran kunta. Jos havaitset reiteillä joitain puutteita ja rikkoontuneita rakenteita, otathan yhteyttä kuntaan, yhteydenottolomake >>

Kipari talvella

Talvikunnossapitoa reitillä ei ole, mutta säistä ja lumen määrästä riippuen Kipari voi olla valloitettavissa myös talvella lumikengillä tai ilman. Näkymät Keyrittyjärven jäälle ovat myös silloin vaikuttavat.

Mäenlaskuun on  suunniteltu talvireitti, jonka alkupisteeseen noustaan rinnettä ylös Kiparin kierrosta pitkin. Mäenlaskuosuus on noin 0,3 kilometriä pitkä ja sisältää suorempia ja mutkaisempia osuuksia, joista osa vaativampia. Reitti päättyy mäen alle, Kiparin kierroksen alkuun, josta pääsee nousemaan uudelleen ylös. Mäenlasku edellyttää riittävää osaamista sekä mäenlaskuun sopivat varusteet. Huomioithan, että reitti kulkee luonnonsuojelualueella, joten reitiltä poikkeaminen on kiellettyä. Mäenlasku tapahtuu aina omalla vastuulla.

Vinkki:

Kiparin läheisyydessä sijaitsee myös Hiekkahäikän uimapaikka. Luonnonhiekkainen ranta kutsuu kesällä uimaan tai lekottelemaan auringossa. Uimapaikan välittömässä läheisyydessä on myös katos tulipaikkoineen, joka on hyödynnettävissä kaikkina vuodenaikoina.

Yöpyminen

Yöpyä voit matkailuautolla tai -vaunulla ulkoilualueen parkkipaikka-alueella tai telttaillen uimarantojen tuntumassa.

Linkkejä:

Kipari Wikipediassa

Mäkitreeniä Rautavaaran Kiparilla

Vuoden 1998 MM-kisat

Kiparin ulkoilualueen kartta

 

 

Live Like a Local in Rautavaara hankkeen rahoittajalogot