Siirry sisältöön
Kiparin näköalatorni

Kiparin luonnonsuojelualue

Tämä on retkikohde, jossa vaaran päältä aukeavat huikeat näköalat Rautavaaran metsiin ja järviin, joita on mukava ihailla näköalatornista.

Kiparin portaat

Kiparintien varressa olevalta parkkipaikalta (Kiparintie 738) mutkittelee vaaran rinnettä paikoin jyrkähkö, noin kilometrin mittainen kävelyreitti vaaran päälle. Viimeinen nousu kulkee portaita pitkin. Kasvusto vaihtelee reitin edetessä ylöspäin rehevistä saniaisista ylärinteen käkkyrämäntyihin.

Makkarat

Ulkona tulee aina nälkä. Retkieväitä voi nautiskella ulkona kallioilla tai kodassa, jossa on tulentekomahdollisuus.

Huipulla tuulee usein. Monesti voi olla mukava viivähtää leppoisa hetki suojassa.

 

 

Kahvi

Onko parempaa, kuin nokipannukahvin tuoksu? Myös kahvinkeitto onnistuu, kun varaat välineet mukaasi.

Vaaran päältä löytyvät myös puuliiteri polttopuineen ja huussi.

Näköalatorni

Kiparin laelta aukeavat näköalat ovat huikaisevat! Moni on lausahtanut ne ensi kerran nähdessään, että näkymä tuo mieleen Kolin maisemat. Edessä siintää Keyritty -järvi saarineen ja tarkkasilmäinen voi havaita kauempaa Rautavaaran kirkonkylän.

Kahdet portaat vievät hirsirakenteisen näköalatornin tasanteelle. Sulje silmäsi, kuuntele tuulen suhinaa ja hengitä syvään raikasta ilmaa.

Retkeilyä

Kävelyreitti kulkee 1980-luvun loppupuolella rakennetun luonnonkelkkaradan pohjaa myöten.

Kiparin kelkkahistorian tähtihetki oli vuonna 1998, kun siellä järjestettiin ohjaskelkkailun maailmanmestaruuskilpailut. Kelkkaradan rakenteet on purettu pois vuonna 2013.

Kipari talvella

Talvikunnossapitoa reitillä ei ole, mutta säistä ja lumen määrästä riippuen Kipari voi olla valloitettavissa myös talvella lumikengillä tai ilman. Näkymät Keyrittyjärven jäälle ovat myös silloin vaikuttavat.

Vinkki:

Kiparin läheisyydessä sijaitsee myös Hiekkahäikän uimapaikka. Luonnonhiekkainen ranta kutsuu kesällä uimaan tai lekottelemaan auringossa. Uimapaikan välittömässä läheisyydessä on myös katos tulipaikkoineen, joka on hyödynnettävissä kaikkina vuodenaikoina.

Linkkejä:

Kipari Wikipediassa

Mäkitreeniä Rautavaaran Kiparilla

Vuoden 1998 MM-kisat

 

 

Live Like a Local in Rautavaara hankkeen rahoittajalogot