Siirry sisältöön

Kiparin ulkoilualue

Tervetuloa Kiparille! Parkkipaikka osoitteessa Kiparintie 738, Rautavaara >>.

Kesäaikaan voit nauttia alueesta patikoimalla Kiparin kierroksella, tutkimalla luontoa, ihailemalla näköaloja Kiparinvuoren 14 metriä korkeasta näkötornista tai nauttimalla metsän antimista. Kasvusto vaihtelee rehevistä saniaisista ylärinteen käkkyrämäntyihin ja paluureitin kosteikkoihin.

Kiparin laelta aukeavat näköalat ovat huikaisevat! Moni on lausahtanut ne ensi kerran nähdessään, että näkymä tuo mieleen Kolin maisemat. Edessä siintää Keyritty-järvi saarineen ja tarkkasilmäinen voi havaita kauempaa Rautavaaran kirkonkylän. Retkieväitä voi nautiskella huipun kallioilla tai kodassa, jossa on tulentekomahdollisuus.

Talvella rinteitä voi samoilla lumikengillä. Kevättalvella Keyritty-järven jäät kutsuvat hiihtämään ja pilkkimään. Jäätä myöten kulkee myös moottorikelkkareitti >> .

Alueen välittömässä läheisyydessä olevat Kiparin ja Hiekkahäikän luonnonhiekkaiset uimarannat kutsuvat nauttimaan rantaelämästä. Keyritty-järvellä voit viihtyä veneillen, meloen tai kalastaen. Hiekkahäikän uimapaikan välittömässä läheisyydessä on myös katos tulipaikkoineen, joka on hyödynnettävissä kaikkina vuodenaikoina.

Yöpyä voit matkailuautolla tai -vaunulla ulkoilualueen parkkipaikka-alueella tai telttaillen uimarantojen tuntumassa.

Kohtele luontoa kauniisti

Kun liikut Kiparin rinteillä, olet osittain luonnonsuojelualueella. Rauhoittamisen tarkoituksena on metsäluonnon suojeleminen.

Muistathan:

  • olla vahingoittamatta puustoa tai muita kasveja
  • olla hätyyttämättä metsän eläimiä
  • tehdä tulet vain sallitulla paikalla sallittuun aikaan
  • olla leiriytymättä suojelualueelle
  • olla liikkumatta alueella moottoriajoneuvolla
  • laittaa roskat roska-astiaan tai ottaa mukaan
  • että marjojen ja hyötysienien kerääminen on sallittu

Lisätietoa Kiparin luonnosta >>

Kiparin ulkoilualueen reitit

Kiparin ulkoilualueen reitit on merkitty ulkoilualuekarttaan, jonka löydät alueen infotauluista ja täältä >>

Reittien alku- ja loppupisteissä sekä risteyksissä on puiset reittiopasteet teksteillä ja värikoodeilla varustettuna. Ulkoilualueen erityispiirre on 1980-luvun loppupuolella rakennettu luonnonkelkkarata, jossa järjestettiin vuonna 1998 ohjaskelkkailun maailmanmestaruuskilpailut. Kelkkaradan rakenteet on purettu pois, mutta radan muotoja hyödynnetään ulkoilualueen reiteissä. Kiparin ulkoilualueen reittien ylläpidosta vastaa Rautavaaran kunta. Jos havaitset reiteillä joitain puutteita ja rikkoontuneita rakenteita, otathan yhteyttä kuntaan, yhteystiedot >>.

Tarkemmat reittikuvaukset >>

Kiparin kierros Outdooractivessa >>

Kiparin ulkoilualueen kartta

 

 

 

Palveluja Kiparin alueella

Kipari tentsile-majoitus, Vaarojen majat >>