Siirry sisältöön

Näe ja koe

Destinations

Luonto, perinteet ja historia; näistä asioista kiinnostuneille Rautavaaralla ja sen lähialueilla riittää ammennettavaa!

Kansallispuisto

Tiilikka

Tiilikkajärven kansallispuistossa on noin 27 kilometrejä merkittyjä reittejä. Näkemisen arvoisia paikkoja ovat mm. Venäjänhiekka, Pumpulikirkko ja Tiilikanaution tila, jonka pihapiirissä on merkkejä järvimalmin käsittelystä. Kansallispuisto on oiva retkeilykohde kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää

In English

Kipari

Kiparin näköalatorni

Kiparin ulkoilualue on retkikohde, jossa vaaran päältä aukeavat huikeat näköalat Rautavaaran metsiin ja järviin. Maisemia on mukava ihailla näköalatornista ja omien eväiden nauttiminen sujuu mukavasti kodassa tulen äärellä.

Lue lisää

In English

Pumpulikirkko

Pumpulikirkko Tiilikkajärven kansallispuistossa on luonnon muovaama kalliomuodostuma. Jyrkkäseinäinen, miljoonia vuosia sitten syntynyt rotkomainen kallionrepeämä laajentuu pystyjen kallioseinämien rajaamaksi aukioksi. Tämä on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Rautavaaralla.

Lue lisää

In English

Metsäkartano

Metsäkartanon aktiviteetit

Nuorisokeskus Metsäkartano toimii kimaltelevan Ylä-Keyrityn erämaajärven rannalla. Luontoa, aktiviteetteja, majoitusta, ravintola.

Lue lisää

In English

Reitit

Lähde reiteille ihastumaan Rautavaaran jylhiin maisemiin, lähialueen kiehtoviin tarinoihin sekä
Tiilikkajärven luonnonrikkaaseen kansallispuistoon!

Lue lisää

Älänne

Rouskunhiekka

Älänteen aluella perheiden suosittu päiväretkikohde on Rouskunhiekka, jossa on lapsille sopiva uimapaikka.  Rouskunhiekan tuntumasta lähtee nuoremmillekin vaeltajille soveltuva kolmen kilometrin mittainen Kaivannonkierto luontopolku.

Lue lisää

Vesiputous

Peipospuron Kohiseva

Peipospuron Kohiseva on nelimetrinen porrasputous Ala-Luostassa lähellä Pohjois-Karjalan rajaa. Seikkailija löytää tämän metsän syliinsä kätkemän salaisuuden; kohteeseen ei ole opasteita.

Lue lisää

Kirkko

Rautavaaran kirkko

Rautavaaran seurakunnan nykyinen kirkko on rakennettu v. 1982 ja kellotapuli ensimmäisen kirkon aikaan v. 1827.

Lue lisää

Pieni savotta näyttely

Uutta Rautavaaran kesässä!

Pieni Savotta näyttely – suuret savottalaiset Ylä-Luostan kesäkahvilassa. Yläluostantie 1340.

Näyttely avautuu LA 22.6 klo 10. Avoinna ti-su klo 10-16, kahvilan aukioloaikoina.

Esite

Koulumuseo

Koulumuseo

Museo Ylä-Luostassa entisellä kansakoululla avoinna tilauksesta. Esillä kouluesineistöä, savottamiesten tarvikkeita sekä kotitaloustavaroita.

Lue lisää

Keräilymuseo

Keräilymuseo

Lähes kolmekymmentä vuotta jatkunut keräily on tuottanut Jukka Lappalaisen toimesta hienon kokoelman esineitä, joiden kautta takavuosikymmenien historia muuttuu eläväksi. Museon esittely ryhmille sopimuksesta. Jukka Lappalainen puh. 040 513 0574,  jukkao.lappalainen (at)meili.fi, Varpaisjärventie 1355.

Muistomerkit

Luettelo Rautavaaran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä Wikipediassa

Lue lisää

Aittarinne

Aittarinne majoitus

Aittarinteen rakennukset ja esineistö huokuvat metsäperinnettä ja sen historiaa. Läheisyydessä on Kaukaan (nyk. UPM) ikikuusikko. Muistolaatta sotahevosten muistolle. Aitat ovat kesäkaudella majoituskäytössä.

Lue lisää

Teatteri

Rautavaaran Teatteri

Rautavaaran Harrastajateatteri toimii Jokiharjun kauniissa maisemissa. Kesän 2024 näytelmänä Rusetteja vanhasta muistista. Tervetuloa nauttimaan, nauramaan ja viihtymään luonnonkauniiseen kesäteatteriin!

Lue lisää >

Uimapaikat

Kaksi ihmistä kahlaa rantavedessä hiekkarannalla.

Lukuisat rauhalliset luonnonhiekkaiset rannat kutsuvat vesipetoja polskimaan tai auringonpalvojaa upottamaan varpaat santaan.

Lue lisää

Rautavaara - Nature's Best hankkeen rahoittajalogot