Siirry sisältöön

Näe ja koe

Destinations

Luonto, perinteet ja historia; näistä asioista kiinnostuneille Rautavaaralla ja sen lähialueilla riittää ammennettavaa!

Kansallispuisto

Tiilikka

Tiilikkajärven kansallispuistossa on noin 20 kilometrejä merkittyjä reittejä. Näkemisen arvoisia paikkoja ovat mm. Venäjänhiekka ja Tiilikanaution tila, jonka pihapiirissä on merkkejä järvimalmin käsittelystä. Kansallispuisto on oiva retkeilykohde kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää

In English

Kipari

Kaksi pulkkaa ja lumikenkiä. Taustalla kota.

Kiparin ulkoilualue on retkikohde, jossa vaaran päältä aukeavat huikeat näköalat Rautavaaran metsiin ja järviin. Maisemia on mukava ihailla näköalatornista ja omien eväiden nauttiminen sujuu mukavasti kodassa tulen äärellä.

Lue lisää

In English

Pumpulikirkko

Pumpulikirkko on luonnon muovaama kalliomuodostuma. Jyrkkäseinäinen, miljoonia vuosia sitten syntynyt rotkomainen kallionrepeämä laajentuu pystyjen kallioseinämien rajaamaksi aukioksi. Tämä on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Rautavaaralla.

Lue lisää

In English

Metsäkartano

Poika ja tyttö istuvat pulkan kyydissä. Poika heittää lunta ilmaan.

Nuorisokeskus Metsäkartano toimii kimaltelevan Ylä-Keyrityn erämaajärven rannalla. Luontoa, aktiviteetteja, majoitusta, ravintola.

Lue lisää

In English

Älänne

Rouskunhiekka

Älänteen aluella perheiden suosittu päiväretkikohde on Rouskunhiekka, jossa on lapsille sopiva uimapaikka.  Rouskunhiekan tuntumasta lähtee nuoremmillekin vaeltajille soveltuva kolmen kilometrin mittainen Kaivannonkierto luontopolku.

Lue lisää

Huuhkajankierros

Älänne

Huuhkajankierros on kuuden kilometrin mittainen polku  Tiilikanjokeen
rajautuvalla Huuhkajan harjualueella Älänteellä.

LUE LISÄÄ

Vesiputous

Peipospuron Kohiseva

Peipospuron Kohiseva on nelimetrinen porrasputous Ala-Luostassa lähellä Pohjois-Karjalan rajaa. Seikkailija löytää tämän metsän syliinsä kätkemän salaisuuden; kohteeseen ei ole opasteita.

Lue lisää

Volokinpolku

Volokinpolku

Sonkajärven Volokinpolku on 30 km pitkä merkitty erävaellusreitti, joka sijaitsee Itä-Sonkajärven vaihtelevassa maastossa. Se lähtee liikkeelle Jyrkän kylältä, kiemurtelee Kangaslammen särkkien ja Eräholin kautta Haajaistenjärvelle ja päätyy Uuranholin pohjan kanjonimaisemista Susi-Kerviselle aivan Rautavaaran kunnan rajalle saakka.

Lue lisää

Kirkko

Kirkko ja kellotapuli

Rautavaaran seurakunnan nykyinen kirkko on rakennettu v. 1982 ja kellotapuli ensimmäisen kirkon aikaan v. 1827.

Lue lisää

Mopomuseo

Mopomuseo

Ylä-Luostan Mopomuseo tarjoaa mielenkiintoisen kattauksen mopoilun historiasta 50-luvulta lähtien. Museo avoinna tilauksesta.

Lue lisää

 

Koulumuseo

Koulumuseo

Museo Ylä-Luostassa entisellä kansakoululla avoinna tilauksesta. Esillä kouluesineistöä, savottamiesten tarvikkeita sekä kotitaloustavaroita.

Lue lisää

Keräilymuseo

Keräilymuseo

Lähes kolmekymmentä vuotta jatkunut keräily on tuottanut Jukka Lappalaisen toimesta hienon kokoelman esineitä, joiden kautta takavuosikymmenien historia muuttuu eläväksi. Museon esittely ryhmille sopimuksesta. Jukka Lappalainen puh. 040 513 0574,  jukkao.lappalainen (at)meili.fi, Varpaisjärventie 1355.

Muistomerkit

Muistomerkit

Luettelo Rautavaaran julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä Wikipediassa

Lue lisää

Aittarinne

Aittarinne

Aittarinteen rakennukset ja esineistö huokuvat metsäperinnettä ja sen historiaa. Läheisyydessä on Kaukaan (nyk. UPM) ikikuusikko. Muistolaatta sotahevosten muistolle. Aitat ovat kesäkaudella majoituskäytössä.

Lue lisää

Teatteri

Rautavaaran Teatteri

Rautavaaran Harrastajateatteri toimii Jokiharjun kauniissa maisemissa. Kesällä 2022 näytelmänä nähtiin Akka-agentti. Tervetuloa nauttimaan, nauramaan ja viihtymään luonnonkauniiseen kesäteatteriin!

Lue lisää >

Uimapaikat

Uimarannat

Lukuisat rauhalliset luonnonhiekkaiset rannat kutsuvat vesipetoja polskimaan tai auringonpalvojaa upottamaan varpaat santaan.

Lue lisää

Live Like a Local in Rautavaara hankkeen rahoittajalogot