Siirry sisältöön

Pumpulikirkko

Ihmisiä kalliomuodostelman sisällä

Tämä on yksi vaikuttavimpia kohteita Rautavaaralla! Konttimäen pysäköintialueelta on matkaa Pumpulikirkolle noin 1,3 km. Reittiä on paranneltu kesän 2022 aikana ja sinne on rakennettu mm. uusia pitkospuita. 1.6.2023 alkaen Pumpulikirkosta tuli osa Tiilikkajärven kansallispuistoa.

Pumpulikirkko on luonnon muovaama kalliomuodostuma Pumpulikirkon vanhan metsän suojelualueen sisällä. Jyrkkäseinäinen, miljoonia vuosia sitten syntynyt rotkomainen kallionrepeämä laajentuu pystyjen kallioseinämien rajaamaksi aukioksi.

Aukion lännenpuoleisessa seinämässä on suuri jääkauden loppuvaiheen (n.10 000v. sitten) sulamisvesien kuluttama hiidenkirnu, jonka sivu on lohjennut auki niin, että aukiolta on mahdollista tarkastella hiidenkirnua sisältäpäin.

Luonto reitillä on rehevää ja monimuotoista. Äänimaisema palkitsee patikoijan; kesäaikaan linnut pitävät konserttejaan ja purot eläväistä solinaansa. Akustiikka Pumpulikirkolla on niin hyvä, että siellä on ollut joskus myös kuoroesityksiä. Lumipeite pysyy varjoisissa notkoissa pitkälle kevääseen, jopa alkukesään saakka.

Reitti on osittain vaikeakulkuinen, mutta perillä odottavat jylhät näkymät palkitsevat vaivannäön. Pumpulikirkko on päässyt nimensä mukaisesti myös kirkollisten toimitusten tapahtumapaikaksi, kun siellä on vihitty useampia hääparejakin.

Maaperä on paikoitellen melko kosteaa ja louhikkoista, joten kumisaappaat tai vastaavat vaellusjalkineet ovat reitillä välttämättömät.

Linkkejä:

Pumpulikirkosta Metsäkartanon sivuilla >>

Pumpulikirkko Retkipaikassa >>

Pumpulikirkko Wikipediassa >>

Ihmisiä ja koira kävelemässä pitkospuilla metsässä.

 

 

Live Like a Local in Rautavaara hankkeen rahoittajalogot