Siirry sisältöön

Pumpulikirkko

Pumpulikirkko on luonnon muovaama kalliomuodostuma Pumpulikirkon vanhan metsän suojelualueen sisällä. Jyrkkäseinäinen, miljoonia vuosia sitten syntynyt rotkomainen kallionrepeämä laajentuu pystyjen kallioseinämien rajaamaksi aukioksi.

Aukion lännenpuoleisessa seinämässä on suuri jääkauden loppuvaiheen (n.10 000v. sitten) sulamisvesien kuluttama hiidenkirnu, jonka sivu on lohjennut auki niin, että aukiolta on mahdollista tarkastella hiidenkirnua sisältäpäin.

Luonto reitillä on rehevää ja monimuotoista. Äänimaisema palkitsee patikoijan; kesäaikaan linnut pitävät konserttejaan ja purot eläväistä solinaansa. Akustiikka Pumpulikirkolla on niin hyvä, että siellä on ollut joskus myös kuoroesityksiä. Lumipeite pysyy varjoisissa notkoissa pitkälle kevääseen, jopa alkukesään saakka.

Reitti on osittain vaikeakulkuinen, mutta perillä odottavat jylhät näkymät palkitsevat vaivannäön. Pumpulikirkko on päässyt nimensä mukaisesti myös kirkollisten toimitusten tapahtumapaikaksi, kun siellä on vihitty useampia hääparejakin.

Maaperä on paikoitellen melko kosteaa ja louhikkoista, joten kumisaappaat tai vastaavat vaellusjalkineet ovat reitillä välttämättömät.

 

Linkkejä:

Pumpulikirkko Retkipaikassa >>

Pumpulikirkko Wikipediassa >>

 

Pumpulikirkko vesi

 

 

Live Like a Local in Rautavaara hankkeen rahoittajalogot