Siirry sisältöön

Aktiviteetit

Activities

Rautavaaralla matkailijan aika kuluu luonnossa toimien. Tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina!

Hiihto

Hiihtäjiä

Hiihtomahdollisuudet Rautavaaralla ovat erinomaiset niin sunnuntaihiihtäjälle kuin lajia tavoitteellisemminkin harjoittelevalle. Umpihankihiihto jäällä tai metsässä on elämys. Latuja, joista osa on myös valaistu, löytyy eri puolilta kuntaa.

Lue lisää

Moottorikelkkareitit

Moottorikelkkailijoita

Rautavaara on suosittu kohde moottorikelkkailijoiden keskuudessa hyvien lumiolosuhteidensa ja erinomaisesti kunnossapidettyjen reittiensä vuoksi. Yhteydet Tahkolle, Vuokattiin, Juukaan ja Valtimolle.

Lue lisää

Vapaa-ajoalue

Moottorikelkkailija temppuilee vapaa-ajoalueella

Ostamalla kannatustarran hintaan 30 €, saat ajaa Rehvonsuon vapaa-ajoalueella koko kauden ajan ja tuet samalla Rautavaaran kelkkailumahdollisuuksien ylläpitoa.

Osta tästä

Välinevuokrausta

Metsäkartanon välinevuokraus

Metsäkartanolla on monipuoliset mahdollisuudet erilaisiin omatoimisiin luontoaktiviteetteihin kesällä ja talvella, niin maalla kuin vedessä.

Lue lisää

Metsäkartanon ohjatut

Metsäkartanon puhdas luonto on omiaan viemään ajatukset hetkeksi pois arjesta. Ohjattuja aktiviteetteja ryhmille ympäri vuoden.

LUE LISÄÄ

Savon Menevä

Savon Menevä järjestää ryhmille elämys- ja ohjelmapalveluja eri kohteisiin, mm. Kiparille tai asiakkaan toivomaan paikkaan, vaikkapa mökille. Myös ohjattuja liikuntapalveluja sekä tapahtumia.

LUE LISÄÄ

Vuokrapalju

Paljukärry

Vuokraa iso, 8-10 henkilön paljukärry! Savosten paljusta pääsee nauttimaan isompikin seurue kerralla siellä missä ikinä haluatkin. Paljun vesi lämmitetään polttopuilla ulkopuolisella kamiinalla, lämmitysaika n. 3-4 h. B-ajokortti riittää paljukärryn siirtämiseen.

Lue lisää

Mäenlaskupaikat

Pulkka, liukuri, rattikelkka vai sukset? Lumesta ja mäenlaskusta voi nauttia monella tavalla.

Lue lisää

Oivallusvaara

Nainen ja mies koskevat lumista kuusen oksaa

Koe luonnon terveysvaikutukset Pohjois-Savon vaaramaisemissa Älänteen, Tiilikkajärven ja Metsäkartanon maisemissa lääkärin opastamana.

LUE LISÄÄ

 

Retki kansallispuistossa

Pitkospuut kansallispuistossa

Nauti luonnosta ja herkuttele nokipannukahveilla Tiilikkajärven kansallispuistossa Savon erä&luonto oppaan luotsaamana. Pääset kiertämään Uitonkierron lenkin ja kokemaan upean Venäjänhiekan.

LUE LISÄÄ

Tiilikkajärvellä

Tiilikan aktiviteetit

Haluatko lumikenkäillä, patikoida, hiihtää tai meloa? Kansallispuiston alueella tekemistä löytyy kaikkina vuodenaikoina. Nämä ja monta muuta mahdollisuutta luonnossa toimimiseen.

Lue lisää

In English

Uiton kierto

Silta ja pitkospuut retkeilyreitillä

Erämainen retkeilyreitti Tiilikkajärven kansallispuiston ytimessä, missä pääset nauttimaan kauniista harjuista, tupasvillaisista suomaisemista ja erämaajärvien rannoista.

Katso kartta

In English

Kiparin kierros

Kolme naista istuu kallioilla, joista avautuu näkymä metsään ja järvelle.

Kiparin ulkoilualueella kulkeva n. 2,2 km:n mittainen rengasreitti korkeuseroiltaan vaihtelevissa maisemissa. Kiparinvuoren päältä upeat näköalat!

Lue lisää

Älänteellä

Mustikoita kädessä.

Erävaellusta, marjastusta ja sienestystä, kalastusta tai umpihankihiihtoa. Luontopolkuja ja melontaa. Älänne tarjoaa mukavat puitteet monenlaiseen ulkoiluun pienelle tai pitempikestoisellekin retkelle.

Lue lisää

Parkour

Mobiilikierros Parkour Street Challenge -katuhaasteessa tutustut digitaalisen oppaan johdolla parkourin ihmeelliseen maailmaan erilaisia temppuilu- ja liikkuvuustehtäviä kokeillen ympäri Rautavaaran tori- ja puistoaluetta.

Lue lisää

Ampumarata

Rautavaaran Erämiesten ampumarata sijaitsee n. 3 km Rautavaaran keskustasta Iisalmeen päin. Radalla on kaksikymmentäpaikkainen ampumakatos ja näyttösuoja, 75:n/100:n metrin hirvirata ja SML:n metsästyshaulikkorata.

Lue lisää

Metsästys

Metsästys

Metsästyksen harrastajalle Rautavaaran erämaat tarjoavat luonnon rauhaa ja elämyksiä ikiaikaisen elämäntavan parissa. Pienriistan metsästyslupien osto kunnan maille hoituu kätevästi verkkokaupan kautta.

Lue lisää

 

Kalastus

Kalastus

Rautavaaran puhtaat vedet kutsuvat kalastajaa! Uistelua kesällä tai pilkkimistä kevättalven aurinkoisilla jäillä.

Lue lisää

Geokätköily

Geokätköily

Rautavaara on Suomen parhainta geokätköilyn retkeilyaluetta! Kunnan alueella olevista kätköistä valtaosa on polkujen tai metsäautoteiden varrella ja haastetta riittää monen tasoiselle kätköilijälle. Alueen kätköt ovat pääosin helpohkoja tradeja, mutta myös mukavia multi- ja mysteerikätköjäkin löytyy.

KATSO KÄTKÖT

Frisbeegolf

Frisbeegolf

Kirkonkylän 9-väyläinen kenttä sijaitsee urheilukentän ja pururadan ympäristössä, osoite Urheilutie 1. Metsäkartanolta puolestaan löytyy 11-väyläinen rata, joka tarjoaa haastetta hieman kokeneemmallekin pelaajalle.

Lue lisää

Liikuntapaikat

Nainen asettaa levypainoa painonnostotankoon

Urheilukenttä, pururata, luistelukenttä, kuntosali ja monta muuta ulko- ja sisäliikuntapaikkaa löytyy Rautavaaran kuntakeskustasta liikunnan harrastajalle.

Lue lisää

Harrasteilmailu

Lentokeskus

Kangaslahden kylässä sijaitseva, alkujaan ilmavoimien käyttöön rakennettu lentokenttä on jo vuosikymmenten ajan ollut lukemattomien purjelentäjien ja liidintoiminnan harrastajien toimintapaikka. Lentokausi kesäaikaan vapulta syyskuun puoliväliin.

Katso video

Tähtien tarkkailu

Tähdet

Rautavaaran erämaat tarjoavat mainiot puitteet tähtien tarkkailuun ilman häiritsevää valosaastetta. Kohteet Ursan havaintopaikka –listauksessa:

Koirakivi, Tiilikkajärven kansallispuisto:

lue lisää

Rouskunhiekka, Älänne:

lue lisää

Leikkipuistot

Hymyilevä pikkutyttö

Kirkonkylän puistoalueella, koulukeskuksen takana on leikkikenttä lapsille. Metsäkartanon etupihalta löytyy lasten seikkailullinen leikkipuisto.

Uimapaikat

Kaksi naista kahlaa rantavedessä järvessä. Edessä näkyy hiekkarantaa.

Lukuisat rauhalliset luonnonhiekkaiset rannat kutsuvat vesipetoja polskimaan tai auringonpalvojaa upottamaan varpaat santaan.

Lue lisää

Live Like a Local in Rautavaara hankkeen rahoittajalogot