Siirry sisältöön

Nuohous

Säännöllisellä nuohouksella ehkäiset tulisijoista ja savuhormeista aiheutuvia palovahinkoja. Nuohoamisvastuu on lain mukaan kiinteistön omistajalla.

Nuohouspalvelujen lainsäädäntö uudistui 1.1.2019. Pelastuslaitoksilta poistui velvoite nuohouspalvelujen järjestämisestä, joten koko maassa nuohouspalvelut avautuivat vapaalle kilpailulle. Nuohouspalveluja saa jatkossakin tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.

Rakennuksen omistajana ja haltijana sinulla on velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta, samoin kuin nuohouksen määräväleistä. Huolehdithan siis oman kiinteistösi säännöllisestä nuohouksesta ja varmistat, että työn suorittaa ammattitaitoinen nuohooja.

Rakennuksen omistajana tai haltijana sinun on pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet on pidettävä sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti.

Vakituisissa asunnoissa nuohous on suoritettava vuosittain. Vapaa-ajan asunnoissa nuohous on suoritettava vähintään kolmen vuoden välein. Koska asiakkaiden neuvonta ja konsultointi kuuluvat ammattitaitoisen nuohoojan työhön, voit tarvittaessa kääntyä nuohoojan puoleen palamiseen, tulisijoihin, ilmanvaihtoon tai paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Kätevimmin löydät alueesi nuohoojan yhteystiedot Nuohousalan keskusliiton verkkosivuilta.

Lisätietoa nuohouksesta löydät pelastuslaitoksen verkkosivuilta.