Siirry sisältöön
Kiparin ulkoilualueen kartta

Kiparin ulkoilualueen reitit

Huom! Aikaisemmin alueella ollut alamäkipyöräilyreitti on poistettu käytöstä ja kartalta.

Kiparin ulkoilualueen reitit on merkitty sivun yläosan ulkoilualuekarttaan, jonka löydät myös alueen infotauluista.

Reittien alku- ja loppupisteissä sekä risteyksissä on puiset reittiopasteet teksteillä ja värikoodeilla varustettuna. Ulkoilualueen erityispiirre on 1980-luvun loppupuolella rakennettu luonnonkelkkarata, jossa järjestettiin vuonna 1998 ohjaskelkkailun maailmanmestaruuskilpailut. Kelkkaradan rakenteet on purettu pois, mutta radan muotoja hyödynnetään ulkoilualueen reiteissä. Reitit eivät ole esteettömiä. Kiparin ulkoilualueen reittien ylläpidosta vastaa Rautavaaran kunta. Jos havaitset reiteillä joitain puutteita ja rikkoontuneita rakenteita, otathan yhteyttä kuntaan, yhteystiedot >>.

Kiparin kierros

Kiparin kierros on noin 2,2 kilometriä pitkä rengasreitti, joka suositellaan kulkemaan vastapäivään. Reitin alkuosa on luonnonsuojelualueella kulkevaa hyväpohjaista, mutta suhteellisen jyrkkää ylämäkeä. Kiparin vuoren päällä sijaitsee infotaulu, noin 14 metrin korkuinen näkötorni, huussi ja kota, jossa on nuotiopaikka. Loppumatkan huipulle pääsee portaita tai ne kiertävää uraa pitkin. Kiparin kierros jatkuu harjun päällä pienempää polkua pitkin kohti Paljakkaa. Reitin viimeinen osa on polkua pitkin kuljettavaa alamäkeä aina lähtöpaikalle saakka. Matkalla on muutamia pitkospuita ja yksi silta. Reitin varrella on penkkejä levähtämistä varten. Reitillä liikkuminen tapahtuu aina omalla vastuulla.

Reitille kannattaa varustautua säänmukaisin jalkinein. Pääosin reitti kulkee kuivalla maalla, mutta keväällä reitillä on kosteita kohtia. Myös kesä- ja syysaikaan voi paikoitellen olla kosteaa, sademääristä riippuen. Talvella kulku reitillä riippuu sää- ja keliolosuhteista. Osan talvesta kulkeminen onnistuu retkeilyjalkinein, mutta mikäli lunta on paljon, voivat lumikengät olla tarpeen.

Reitin värikoodi on punainen.

Mäenlasku talvella

Mies laskee pulkalla, lumi pöllyää.

Mäenlasku talvella on nimensä mukaisesti mäenlaskuun suunniteltu talvireitti, jonka alkupisteeseen noustaan rinnettä ylös Kiparin kierrosta pitkin. Mäenlaskuosuus on noin 0,3 kilometriä pitkä ja sisältää suorempia ja mutkaisempia osuuksia, joista osa vaativampia. Reitti päättyy mäen alle, Kiparin kierroksen alkuun, josta pääsee nousemaan uudelleen ylös. Mäenlasku edellyttää riittävää osaamista sekä mäenlaskuun sopivat varusteet. Huomioithan, että reitti kulkee luonnonsuojelualueella, joten reitiltä poikkeaminen on kiellettyä. Mäenlasku tapahtuu aina omalla vastuulla.

Reitin värikoodi on vihreä.

Hiekkahäikän uimarannalle

Hiekkahäikälle johtava polku ja opastekyltti

Kiparin kierroksen loppuosasta lähtee reitti Hiekkahäikän uimarannalle. Reitti kulkee alkuosan polkua pitkin ja alittaa Kiparintien tunnelissa. Loppuosa kulkee Hiekkähäikäntietä pitkin  asuinalueen läpi aina uimarannalle saakka. Hiekkahäikän uimarannan varustukseen kuuluu pukukopit ja nuotiopaikka. Lisätietoja Rautavaaran uimarannoista >

Reitin värikoodi on sininen.

Hiekkahäikän uimaranta:

Hiekkahäikän hiekkaranta ja tautalla siintävä järvi.