Siirry sisältöön
convertkit-htQznS-Rx7w-unsplash

Laitetaan Rautavaaralaisten henkkarit kuntoon!

Rautavaaran kunta ja Kehittämisyhdistys Mansikka ry järjestävät yhteistyössä yhdistysten ja yritysten kanssa kampanjan, jossa kuntalaisilla on matalan kynnyksen mahdollisuus henkilökortin tai passin hankkimiseen. Kampanjassa järjestetään valokuvauspäivä passikuvien ottamiseen omakustanteisesti, sekä maksuton yhteiskuljetus poliisilaitokselle.

Kunnassa on havaittu, että osalta kuntalaisia puuttuu vahvaan tunnistautumiseen tarvittavia välineitä, kuten nettipankkitunnukset. Sama haaste on näkynyt myös pankkiasioinnissa. Henkilökortin tai passin puuttuminen estää useiden tärkeiden palvelujen saannin (esim. Kela, verotus, Omakanta, hyvinvointialueen palvelut) ja muun muassa tunnistautumisen pankissa sekä matkustamisen ulkomaille.

Virallisen henkilöllisyystodistuksen hankkiminen on koettu vaivalloiseksi, monimutkaiseksi ja kalliiksi, koska kustannuksia syntyy passikuvien ja hakemusten lisäksi matkoista toiselle paikkakunnalle. Tätä kynnystä madalletaan kampanjan avulla tuomalla passikuvaus lähelle, järjestämällä kyyti poliisilaitokselle ja tarjoamalla digineuvontaa. Digineuvontaan tarvitset pankkitunnukset.

Henkilökorttia tai passia varten tarvitaan virallinen passikuva. Viranomaisten hyväksymän valokuvan ottaa valokuvaaja, joka lähettää passikuvan sähköisesti poliisille. Yleensä sen jälkeen täytetään hakemus verkkopalvelussa ja tarvittaessa tunnistaudutaan poliisilaitoksella. Mikäli verkkopalvelussa asioiminen ei ole mahdollista, tarvitaan poliisilaitoksella käynti.

Kampanjassa järjestetään kaksi erillistä päivää: Passikuvien valokuvauspäivä sekä yhteiskuljetuspäivä Nurmeksen poliisilaitokselle hakemusten jättämistä ja tunnistautumista varten.

Passikuvauspäivä 10.01.2024 klo 9-11:30 ja 12-17
Rautavaaran kunnantalolla (Koulutie 1, 73900 Rautavaara)

Valokuvaaja siirtää otetut passikuvat sähköisesti poliisin järjestelmään. Passikuvauksen hinta on 20 euroa. Maksuvälineenä käy käteinen tai kortti. Paikan päällä on myös vapaaehtoisia, jotka tarvittaessa auttavat sähköisen hakemuksen täyttämisessä. Mikäli haluat tehdä hakemuksen sähköisesti, tarvitset mukaan pankkitunnukset. Odotuksen lomassa voit ostaa kahvia ja pientä purtavaa kunnantalon alakerran Savosteen pop-up kahviosta klo 9–15. Niille, jotka eivät pääse passikuvaan omalla kyydillä pyritään järjestämään kuljetus vapaaehtoisten voimin.

Yhteiskuljetus Nurmeksen poliisilaitokselle 18.01.2024:
Bussi Nurmekseen lähtee Rautavaaran kunnantalolta (Koulutie 1, 73900 Rautavaara klo 8.30)

Ilmoittautuminen tapahtuu passikuvauksen yhteydessä. Mukaan mahtuu 40 henkilöä. Maksuton bussikuljetus lähtee Rautavaaran kunnantalon edestä. Bussille tulemiseksi järjestetään tarvittaessa kimppakyytejä. Passin hinta on 50 euroa ja henkilökortin hinta 60 euroa, mikäli hakemusta ei voi täyttää poliisin verkkopalvelun kautta. Summa maksetaan poliisilaitokselle. Maksuvälineenä kortti tai käteinen. Huom! ota varalta mukaan riittävästi käteistä (50–60 euroa), jos maksupäätteessä ilmenee ongelmia.

Lisätiedot:

Tarja Selkimäki p. 040 860 8229 tai Markus Rönkkö 044 452 5773