Siirry sisältöön
Ala-Luosta

Ala-Luosta

Ala-Luostan kylä sijaitsee kunnan eteläreunalla rajautuen Kuopion kaupunkiin ja Juuan kuntaan.  Kylällä asuu vakituisesti 90 henkilöä 35 taloudessa. Kesäasuntoja kylän alueella on 85, joten asukasluku vähintäänkin tuplautuu kesän aikana.

Lähin kauppa ja apteekki ovat noin kahdeksan kilometrin päässä Säyneisen kylässä. Kylällä asuu paljon yrittäjiä, jotka tarjoavat palveluja mm. rakentamisessa, remontoinnissa, pihatöissä, rakennustyön suunnittelussa ja valvonnassa,  puutavaran sahauksessa ja myynnissä,  metsä- ja kaivinkoneurakoinnissa,  lumitöissä, polttopuun hankinnassa, ravihevosten valmennuksessa ja kengityksessä, toimisto- ja tilitoimistopalveluissa sekä kylätaksina.

Kylän keskipisteenä toimii Ala-Luostan Maamiesseura ry:n omistama seurantalo. Talolla voi harrastaa monenlaista  liikuntaa, kuten jalkapalloa, sählyä,  beach volleyta, frisbee-golfia, pöytätennistä, jousiammuntaa ja kuntoliikuntaa. Talolla järjestetään aktiivisesti erilaisia tilaisuuksia, juhlia ja kokouksia. Pihapiirissä oleva kota tarjoaa mahdollisuuden erähenkiseen oleiluun. Tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille. Hyvin varusteltu keittiö ja astiastot 100 hengelle mahdollistavat isompienkin tilaisuuksien järjestämisen.

Kirkasvetinen Valkeisen järvi on hieno uintipaikkana. Ala-Luostan järvi on kalastajille mieluinen kohde. Järveen laskeva Peipospuro virtaa näyttävänä Kohisevan koskena.  Luostan-, Keyrityn- ja Kari-joki sopivat kalastamiseen ja myös kanootilla liikkumiseen.

Ala-Luostan vahvuus on aktiiviset, yhdessä toimivat ihmiset. Myös kesäasukkaat toivotetaan tervetulleiksi mukaan kylän toimintaan.