Siirry sisältöön

Rautavaaran kunnan talous on rautaisella pohjalla

Rautavaaran kunnanhallitus käsittelee kunnan tilinpäätöstä vuodelta 2023 seuraavassa kokouksessaan 25.3. Kunnanhallituksen esityslista ja tilinpäätös tuli julkiseksi tänään. Kunnanjohtajan hallitukselle tekemässä tilinpäätösesityksessä todetaan, että kunta on saavuttanut kunnanvaltuuston sille määrittämät toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet viime vuonna pääsääntöisesti hyvin. Rautavaaran kuntatalous on tasapainossa eikä sen taseessa ole kattamatonta alijäämää, vaan päinvastoin tilikauden lopussa taseeseen on kertynyt 9,7 miljoonaa ylijäämää. Kunnanjohtaja Mikko Kärnä on monien muuttujien kautta syntyneeseen tulokseen tyytyväinen.

 

– Tilinpäätös muodostui lopulta 73 224 euroa alijäämäiseksi. Tämä johtuu Pohjois-Savon pelastuslaitoksen varallaolokorvauksista aiheutuneen työoikeudellisen kiistan ratkaisusta, joka aiheutti lopulta Rautavaaralle 323 000 euron ennakoimattoman menon. Kuntaan loppuvuodesta kohdistunut kyberhyökkäys aiheutti sekin merkittäviä ennakoimattomia kustannuksia. Kun nämä ottaa huomioon, voi tulosta sanoa jopa erinomaiseksi.

 

Erityisen tyytyväinen Kärnä on siihen, että vuosi 2023 oli seitsemäs peräkkäinen, jolloin kunnan kokonaislainamäärä pieneni. Kokonaislainamäärä on nyt 5,5 miljoonaa euroa ja lainat lyhenevät suunnitellusti myös kuluvana vuonna. Rautavaaran kunnan maksuvalmius on myös erinomainen ja kassa vahva.

 

– Kassassa on tällä hetkellä reilut kaksi miljoonaa euroa ja tulemme myös jatkamaan pian erääntyvää miljoonan euron riskitöntä määräaikaistalletusta, joka tuottaa tällä korkotasolla varsin hyvää tuottoa. On myös ilo nähdä, kuinka kunnan metsäomaisuus ja Savon Voiman osakkeet tuottavat tuloja kunnan kassaan joka vuosi. Vaikka talouden liikkumavara on pienellä kunnalla pieni, kykenemme kyllä myös tulevaisuudessa, mikäli valtionosuusjärjestelmä ei kovin suuresti muutu, suunnittelemaan talouttamme ylijäämäiseksi sekä investoimaan maltillisesti.

 

Kärnä kiittää kunnanjohtajan katsauksessa erityisesti kunnan luottamushenkilöitä sekä viranhaltijoita erinomaisesta työstä aiempina vuosina.

 

– Olin Rautavaaran kunnanjohtajana viime vuodesta vain yhden kuukauden, joten minun ansiotani tämä erinomainen taloudellinen tilanne ei ole, vaan kiitos kuuluu kaikille kunnan luottamushenkilöille sekä talossa työskennelleille viranhaltijoille. Erityiskiitokset myös edeltäjilleni Henri Ruotsalaiselle sekä Vesa Lötjöselle ja kunnan johtoryhmälle. Rautavaaran kunnan talouden tasapainottaminen sen vaikeista vuosista ei ole ollut helppo tehtävä, mutta siinä on onnistuttu. On ollut kyllä helppoa aloittaa täällä näin hyvältä pohjalta, sillä kukapa ei haluaisi johtaa kuntaa, jonka voi sanoa olevan monellakin tapaa erittäin positiivinen poikkeus Suomen kuntakentässä.

 

Lisätietoja:

Mikko Kärnä, p. 040 143 8941