Matkailukohteet

Tiilikkajärven kansallispuisto

http://www.luontoon.fi/tiilikkajarvi

Tiilikkajärven kansallispuisto tarjoaa luonnossa liikkujille 34 neliökilometrin verran Savon ja Kainuun rajamaiden ikiaikaista erämaata ihasteltavaksi ja nautittavaksi. Tiilikkajärvellä kohtaat laajat suot, sekä eräjärvet ja niitä halkovat harjut ja hiekkarannat.

Kansallispuistosta löydät merkityt reitit, tulentekopaikat ja jopa yöpymismahdollisuudet monen tasoisille luonnossa liikkujille. Tuletpa käymään vain päiväksi tai useammaksi, Tiilikkajärvi lumoaa sinut erämaaluonnolla jota varten täytyy tavallisesti matkata aina Lappiin asti.

Etäisyydet: Rautavaaran kuntakeskus 16km, Nilsiä 68km, Kuopio 120km

 

Älänteen alue

http://www.luontoon.fi/alanne

Älänteen alueen monipuolinen luonto tarjoaa sekä vaeltajille, että kevyemmän retkeilyn harrastajille useita mahdollisuuksia ja reittejä järvi- ja harjuluonnossa liikkumiseen ja leiriytymiseen. Älänteen alueelta löydät muun muassa Huuhkajankierroksen (6km) ja Kaivannonkierron (3km) reitit, sekä Rouskunhiekan ja Näädänhiekan upeat luonnonhiekkarannat.

http://www.luontoon.fi/alanne/reitit

Etäisyydet: Rautavaaran kuntakeskus 17km, Nilsiä 45km, Kuopio 95km

 

Virvatulten polku ja Pumpulikirkko

http://www.luontoon.fi/virvatultenpolku?inheritRedirect=true

Suolla esiintyneiden entisajan pahojen henkien mukaan nimetty Virvatulten polku on Rautavaaralla sijaitseva 19km pitkä vaellusreitti joka kulkee Tiilikkajärven kansallispuiston ja Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartanon välillä. Reitin varrella sijaitsee Pumpulikirkko – toiselta sivultaan avoin hiidenkirnu.

 

Moottorikelkkareitit

Rautavaaran kuntaa halkovat moottorikelkkareitit jotka toimivat talviaikaan liikkumiseensa vaihtelua kaipaavien valtateinä. Virallisia moottorikelkkareittejä myöten Rautavaaralle pääsee esimerkiksi Nilsiän Tahkolta, ja matkaansa voi jatkaa aina Pohjois-Karjalaan asti.

Huomioithan että talven lumisena aikana liikkuminen moottorikelkkareiteillä jalan, hiihtäen tai muulla vastaavalla tavalla on moottorikelkkaliikenteen vuoksi erittäin riskialtista ja sitä tulee välttää.

Reitit mm.: Rautavaaran kirkonkylä - Metsäkartano, Metsäkartano - Rautavaaran kirkonkylä, Rautavaaran kirkonkylä - Ylä-Luosta, Ylä-Luosta - Rautavaaran kirkonkylä

Huom. Ylä-Luosta - Metsäkartano välillä ei ole suoraa reittiä vaan joudut menemään Rautavaaran kirkonkylän kautta.

Melontareitit

Tiilikkajärven kansallispuisto tarjoaa sokkeloisine vesistöineen rauhallisen ja kauniin melontaympäristön myös aloitteleville melojille. Muistathan huomioida kansallispuiston maihinnousu- ja liikkumisrajoitukset harjualueilla.

Lisää tietoa melomisesta Tiilikkajärven kansallispuistossa: http://www.luontoon.fi/tiilikkajarvi/aktiviteetit

Rautavaaran Tiilikkajoki ja Keyritynjoki sen sijaan tarjoavat osaavalle melojalle vaativat ja vauhdikkaat melontareitit erämaamaisemissa. Reittejä ei ole merkitty, ja niiden laskeminen meloen voi olla mahdotonta tai vaarallista vuodenajasta ja virtauksen määrästä riippuen. Tutustu aina ennen melomista reittien olosuhteisiin ja arvioi taitotasosi oikein.

 

Rautavaaran lentokeskus

http://rvs.kiy.fi/

Jatkosodan aikana sotilaslentokentäksi raivattu Rautavaaran lentokeskus tarjoaa valtakunnallisesti ainutlaatuiset olosuhteet harrasteilmailulle, sillä sen vapaa ilmatila tuo mahdollisuuksia joista muualla Suomessa voidaan vain unelmoida. Rautavaaran lentokeskuksessa on myös vuosien varrella järjestetty lukuisia ilmailutilaisuuksia ja –kilpailuja.

Etäisyydet: Rautavaaran kuntakeskus 15km, Nilsiä 40km, Kuopio 90km